Meestgestelde vragen opmetingen PVM

1. Hoe weet ik zeker dat iemand van PVM voor de deur staat? 
Medewerkers van PVM dragen herkenbare kleding, met het logo. De medewerker legitimeert zich met een pasje, als hij bij u komt. Op het pasje staat een foto van de medewerker en het logo van PVM. Medewerkers van PVM komen alleen.

2. Wat betekent PVM?
PVM betekent: Partner in Vastgoed Management.
 
3. Waarom komt iemand langs om mijn woning op te meten?
Wij vinden het belangrijk gegevens van onze woningen bij te houden. Bijvoorbeeld het energielabel, de woningwaardering en oppervlaktes. Voor een deel hebben we deze gegevens al, maar ze zijn niet compleet. Vandaar dat we al onze woningen laten opmeten door een extern bureau, PVM.
 
4. Wordt mijn tuin ook opgemeten?
Ja, PVM meet ook uw tuin. Dit gebeurt vrij globaal. U hoeft de tuin niet op te ruimen.
 
5. Waarvoor gebruikt HEEMwonen de gegevens?
De gegevens gebruiken we bijvoorbeeld om het energielabel te bepalen en voor de onderhoudsbegroting. Sommige gegevens moeten we jaarlijks rapporteren aan het Ministerie van Wonen.
 
6. Móet mijn woning worden opgemeten?
Ja, als woningcorporatie zijn we wettelijk verplicht om over een actueel energielabel te beschikken. Ook het registreren van de juiste maten en oppervlaktes van de woningen is wettelijk verplicht. PVM meet veel gegevens in één keer. Het voordeel daarvan is dat we niet elk jaar hoeven langs te komen.
 
7. Moet ik thuis zijn tijdens het opmeten van de woning?
Het is noodzakelijk dat iemand thuis is tijdens het opmeten. Dit mag ook iemand anders zijn, zoals een familielid of buurman.
 
8. Kan ik ook buiten kantoortijd een afspraak maken?
Ja, in uitzonderingsgevallen kan dat. Een medewerker van PVM komt langs om uw woning op te meten. Hebt u op dat moment geen tijd of bent u niet thuis, dan komt PVM later opnieuw langs. Als u niet thuis bent, vindt u een kaartje in de bus. U kunt ook zelf contact opnemen met PVM.

9. Ik heb een begeleider of bewindvoerder? Wat moet ik doen?
Wij adviseren u om uw begeleider of bewindvoerder te vragen of hij/zij bij het opmeten van de woning aanwezig wil zijn. Dit hoeft niet.
 
10. Ik heb een afspraak gemaakt, maar ben verhinderd. Wat kan ik het beste doen?
Heeft u een kaart van PVM ontvangen, met daarop het tijdstip van het opmeten? Op het kaartje vindt u het telefoonnummer van PVM. Heeft u geen kaartje ontvangen, bel dan naar HEEMwonen via (045) 645 44 44 of stuur een e-mail naar info@heemwonen.nl.
 
11. Hoe lang gaat het opmeten duren?
We gaan uit van maximaal een uur. De tijd verschilt per woning. Voor een appartement is minder tijd nodig dan voor een eengezinswoning. Een eengezinswoning met een aanbouw vergt meer tijd dat een woning zonder aanbouw. 
 
12. Moet ik van tevoren opruimen?
Nee, u hoeft van tevoren niet op te ruimen. Zorg wel dat uw cv-ketel bereikbaar is, zodat de medewerker van PVM merk en bouwjaar kan noteren. Dit geldt ook voor de mechanische ventilatie. 
 
13. Waar maakt PVM foto's van?
PVM maakt foto's van:
-  badkamer, keuken en toilet
-  zelf aangebrachte voorzieningen (bijvoorbeeld aanbouw, garage of serre)
-  medische aanpassingen
-  installaties (bijvoorbeeld cv-ketel en mechanische ventilatie)
-  bouwtechnische onderdelen (bijvoorbeeld kozijnen, glas)
-  meterkast/technische ruimte
-  gebreken aan de woning.
 
14. Waar worden de foto's voor gebruikt?
De foto's worden als naslagwerk gebruikt. Bijvoorbeeld voor de controle van het energielabel of de punten van uw woning  (= woningwaardering).
 
15. Hoe zit het met mijn privacy?
Tijdens het opmeten maakt de medewerker van PVM foto’s van uw badkamer, keuken en toilet. Op de foto staan geen personen. De foto’s slaan wij op in ons systeem en gebruiken wij bijvoorbeeld om het energielabel te controleren of de punten van uw woning (= woningwaardering).
 
16. Waarom moet ik mijn telefoonnummer en emailadres doorgeven?
PVM controleert tijdens het opmeten uw telefoonnummer en emailadres. Deze informatie is voor HEEMwonen van belang als wij contact met u willen opnemen.
 
17. Krijg ik naderhand nog iets te horen over de resultaten van het opmeten?
De juiste afmetingen van uw woning en het energielabel ziet u vanaf begin 2021 in MijnHEEMwonen. Deze informatie is van belang voor het aantal punten van uw woning. In ons jaarverslag vermelden we de belangrijkste resultaten. Hier kunt u bijvoorbeeld lezen hoeveel woningen een bepaald energielabel hebben. 
 
18. Wanneer wordt mijn badkamer, keuken of toilet vervangen?
Als u wilt dat uw badkamer, keuken of toilet wordt vervangen, kunt u contact met ons opnemen via (045) 645 44 44. Een medewerker van HEEMwonen komt dan bij u thuis kijken of u hiervoor in aanmerking komt.
 
19. Krijg ik achteraf te horen welk energielabel mijn woning heeft?
Als uw woning bezocht is, ziet u het energielabel vanaf half april 2020 in mijn HEEMwonen. U kunt uw energielabel ook telefonisch of per e-mail opvragen: via (045) 645 44 44 of info@heemwonen.nl. Vermeld in de e-mail uw adres. 
 
20. Gaat mijn huur omlaag als het energielabel ongunstig is?
Nee, uw huur verandert niet in verband met het opmeten van uw woning. Bij de huur is al rekening gehouden met het energielabel.  Als een bewoner de huur opzegt, passen we de huur van die woning zo nodig aan. We letten dan onder andere op het energielabel, de oppervlakte van de woning en de WOZ-waarde. 
 
21. Heeft het opmeten van mijn woning effect op de huur? En als ik een aanbouw heb?
Nee, uw huur blijft gelijk. Dit geldt ook wanneer u bijvoorbeeld zelf een aanbouw hebt gemaakt. PVM neemt wél de maten op van zo’n aanbouw, zodat wij een compleet beeld hebben.
 
22. Verandert het aantal punten van mijn woning?
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld omdat het energielabel van uw woning verandert. Dit heeft geen gevolgen voor de huur.
 
23. Waar kan ik met andere vragen over het opmeten van mijn woning terecht?
U kunt met uw vragen terecht bij HEEMwonen via (045) 645 44 44. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen: info@heemwonen.nl.