10 Misverstanden over het vinden van een huurwoning

HEEMwonen adverteert huurwoningen die vrijkomen op Thuis in Limburg. Wij hebben ruim 10.000 woningen in Kerkrade en Landgraaf. Er bestaan de nodige misverstanden over het vinden van een woning. Graag willen we deze ophelderen.

1. Hoe vaker ik op woningadvertenties reageer, hoe sneller ik aan de beurt ben
Hoe vaak u reageert, maakt niet uit. Het is belangrijk dat u op woningen reageert die voldoen aan uw wensen en waar u werkelijk graag zou willen wonen.

2. Het duurt minstens vijf jaar voordat ik aan de beurt ben
Gemiddeld duurt het ongeveer één jaar voordat iemand aan de beurt is. Hoe lang u precies moet wachten voordat u aan de beurt bent, is vooraf niet te zeggen. Dat is afhankelijk van het woningtype waarvoor u kiest, het aantal huuropzeggingen en het aantal mensen dat op een woning reageert. De ene woning is meer gewild dan de andere. 
In de meeste gevallen bieden wij woningen aan via het aanbodmodel en komt degene die het langst staat ingeschreven in aanmerking voor de woning. Sommige woningen bieden wij aan via het lotingmodel of het direct te huur-model. Dan is de inschrijfduur niet van belang. Iemand die pas staat ingeschreven maakt dan evenveel kans op de woning als iemand die al 10 jaar staat ingeschreven.

3. Ik moet gewoon rustig afwachten tot ik aan de beurt ben
Het is niet een kwestie van afwachten, maar van zelf reageren. Heeft u interesse in een woning? Dan reageert u via Thuis in Limburg op de advertentie. U beslist als woningzoekende dus zelf op welke woning(en) u reageert. Zo krijgt u geen onverwachte aanbieding.
Woont u in Kerkrade of Landgraaf en heeft u vanwege echtscheiding, gedwongen woningverkoop of brand een acuut huisvestingsprobleem? Neem dan contact met ons op. Mogelijk kunt u voor maximaal een half jaar terecht in een compleet ingerichte short-staywoning van HEEMwonen.

4. Eén keer per week op Thuis in Limburg kijken is meer dan voldoende
Evenals de andere woningcorporaties  die deelnemen aan Thuis in Limburg publiceren wij elke dag om 19.00 uur vrijkomende woningen. Sommige woningen bieden wij aan via het direct te huur-model. Bij dit model geldt: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Bij het aanbodmodel en het lotingmodel heeft u meestal een week de tijd om te reageren. Als u actief op zoek bent naar een woning, adviseren wij u om een zoekprofiel aan te maken. Als u een zoekprofiel heeft aangemaakt, kunt u aangeven dat u tipberichten wilt ontvangen. U krijgt dan een email als een geadverteerde woning aan uw zoekprofiel voldoet. Op die manier hoeft u Thuis in Limburg niet telkens in de gaten te houden.

5. Als jongere maak ik geen enkele kans
Jongeren maken evenveel kans op een woning als andere woningzoekenden. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. Vanaf dat moment kun je reageren op geadverteerde woningen. Houd er wel rekening mee dat jongeren tot 23 jaar alleen in aanmerking komen voor huurtoeslag als de huur maximaal € 424,44 bedraagt (prijspeil 2019). Voor jongeren met een kind geldt hierop een uitzondering.

6. Het heeft geen zin me in te schrijven als ik pas over vijf jaar een woning zoek
Ook als u pas op termijn een andere woning zoekt, is het verstandig u nu al in te schrijven, via de website http://www.thuisinlimburg.nl/. Verschillende woningen wijzen we namelijk toe op basis van inschrijfduur. Inschrijven is gratis en verplicht u tot niets.
Eenmaal per jaar krijgt elke woningzoekende bericht van Thuis in Limburg, met het verzoek zijn inschrijving te verlengen.  Als u hierop niet reageert, vervalt uw inschrijving!

7. Als ik geen computer heb, kan ik me niet inschrijven en kom ik nooit aan de beurt
Heeft u geen computer? De praktijk leert dat veel mensen terecht kunnen bij familie, buren of vrienden. Tijdens kantooruren kunt u ook gebruik maken van een computer bij ons op kantoor aan de Markt 52 in Kerkrade. Zo nodig helpen wij u wegwijs maken in Thuis in Limburg. Het is noodzakelijk om een emailadres te hebben. Dit hoeft niet uw eigen emailadres te zijn, maar mag ook het emailadres zijn van bijvoorbeeld een familielid waarmee u regelmatig contact heeft. Maak hierover goede afspraken met de betreffende persoon. Hoe houden jullie elkaar op de hoogte?

8. Als alleenstaande kom ik niet voor een eengezinswoning in aanmerking
Alleenstaanden, tweepersoonshuishoudens en gezinnen maken evenveel kans op een eengezinswoning. Bij de advertentie staat vaak wel een inkomenseis vermeld (om te zorgen voor een juiste relatie huur - inkomen) en soms een leeftijdseis. Voor grote eengezinswoningen geldt soms een minimaal aantal personen.

9. Inwoners uit de eigen gemeente gaan voor bij de woningtoewijzing
Nee, er gelden geen voorrangsregels voor inwoners uit de eigen gemeente. Elke woningzoekende  maakt evenveel kans op een woning. In sommige gevallen krijgen senioren, woningzoekenden met een medische indicatie of herstructureringskandidaten (= sloop) voorrang. Ook zijn wij als HEEMwonen verplicht om verschillende doelgroepen (zoals asielzoekers, vluchtelingen, Housing Parkstad) met voorrang te helpen. Over de aantallen zijn afspraken gemaakt met beide gemeenten en Parkstad.

10. Het heeft geen zin naar een groepsbezichtiging te gaan als ik als nummer 5 ben geëindigd
Voor sommige woningen nodigen wij meerdere woningzoekenden uit om de woning tegelijk te komen bekijken. Het heeft wel degelijk zin om naar een groepsbezichtiging te gaan, ook al staat u niet nummer 1. In de praktijk blijken namelijk veel woningzoekenden niet naar de bezichtiging te komen of alsnog geen interesse te hebben. Of ze voldoen niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld qua inkomen. U maakt dus zeker kans als u kandidaat nummer 5 bent.