Groot onderhoud 42 woningen Hoofdstraat Landgraaf

terug naar overzicht
projectinfo
foto's
documenten
op de kaart
download deze projectpagina als pdf

Woningverbetering

De woningen aan de Hoofdstraat werden energiezuiniger gemaakt en esthetisch opgewaardeerd. Het dak is vernieuwd en geïsoleerd, de kopgevels zijn geïsoleerd en met steenstrips bekleed. Door de buitenschil van het gebouw te isoleren, dalen de stookkosten. Daarnaast is ook de collectieve verwarming vervangen door individuele verwarmingsketels. Op het dak werden 84 zonnepanelen geplaatst. Ook werden de galerijophogingen en de balkonhekken vernieuwd. De woningen kregen nieuwe voordeuren. Al met al kreeg het wooncomplex een geheel nieuwe uitstraling. De bewoners kregen individuele verwarmingsketels.Het glas in de woningen werd vervangen door HR++ glas én de kozijnen aan de balkon- en de galerijzijde werden aangepast. Dit alles zorgt er voor dat de woningen beter geïsoleerd zijn. Ter voorbereiding op de werkzaamheden is een leegstaande woning gebruikt als modelwoning. In deze woning zijn de verbeteringen als eerste doorgevoerd. Zo konden de bewoners al zien wat de impact van de woningverbetering voor hun zal zijn.

Opruimdag

Ter voorbereiding op de werkzaamheden kregen de bewoners de kans om hun woning en kelder eens grondig op te schonen en leeg te maken. Het was een komen en gaan van mensen en spullen. Er zijn maar liefst twee grote containers gevuld. Ook werden spullen aangeboden die nog geschikt waren voor de kringloopwinkel. De respons van de bewoners was zeer positief en het initiatief werd enorm gewaardeerd.

Feestelijk oplevering en nieuwe naam!

Op dinsdag 19 juli 2016 werden de werkzaamheden aan het complex in de Hoofdstraat feestelijk opgeleverd. Samen met de bewoners onthulde HEEMwonen de nieuwe naam van het gebouw en maakten zij een prachtig schilderij voor in de hal. Nu de grote onderhoudswerkzaamheden klaar zijn, zetten de bewoners zelf de laatste puntjes op de i. Zij hebben via het leefbaarheidsfonds van HEEMwonen een nieuwe bank gekocht voor in de hal. Diverse bewoners hebben hard gewerkt en zelf kussens gemaakt voor op deze bank. Het tijdens de oplevering gemaakte schilderij tovert de hal om tot een fleurige ontmoetingsplek.

Betrokken bewoners

Tijdens de voorbereidingen en de werkzaamheden heeft HEEMwonen intensief overlegd met het bewonerscomité. Edith Costongs, projectleider bij HEEMwonen, vertelt: ‘Het bewonerscomité was de schakel tussen HEEMwonen, de aannemer BAM woningbouw en de bewoners. Daardoor had HEEMwonen duidelijk in beeld wat er tijdens de werkzaamheden leefde bij de bewoners. De onderlinge betrokkenheid van de bewoners in dit complex is groot. Zo werd er hulp aangeboden aan buren die minder goed ter been zijn. Het bewonerscomité heeft zich ook sterk gemaakt voor extra hulp voor mensen die geen familie hadden om te helpen. Zonder deze actieve betrokken houding van deze huurders hadden we het werk niet zo snel kunnen uitvoeren.’

Bewonersinformatie

De bewoners werden geïnformeerd middels nieuwsbrieven. Wilt u ze inzien? klik dan bovenaan deze pagina op 'Documenten' om de nieuwsbrieven in te zien.

projectgegevens
Groot onderhoud 42 woningen Hoofdstraat Landgraaf
wijk
Schaesberg Landgraaf
locatie
Hoofdstraat, Landgraaf
status
afgerond